sobota 1. října 2022

Queijo Curado "O Morro"

Paní domácí Faialovská nám tu na uvítanou nechala nějaké místní poživatiny. Džem z červených hroznů, domácí vajíčka a taky sýr, takový menší váleček s papírovým proužkem okolo. Ochutnali jsme ho hned první večer k vínu a větší sýrovou Nirvánu jsme snad ještě nezažili. Pod slupkou tvrdého sýra se skrývá neuvěřitelně lahodný střed, který balancuje na pomezí čerstvého sýra a krémovitě uzrálého. Něco naprosto nevídaného. 

Slupli jsme ho jako malinu a hned vzpomínali, co že to paní domácí o něm povídala. Že je z místní "small factory", co je někde nedaleko. Hledáme na webu i na mapě a nakonec nacházím jedno hodně podezřelé místo v sousední vesnici Castelo Branco. Obchod s názvem "Queijeiro", což v portugalštině, pokud to slovo dokážete přepsat do Google Translátoru, znamená "sýrař". 

Cestou z Horty je to po cestě z Horty. Stavíme u obchodu, ale vypadá divně a zavřeně. Trochu divný je, ale je otevřený. Nakukujeme odvážně dovnitř. Jde o místní lehce umolousané smíšené zboží. Formálně ho procházíme, protože Yveta potřebuje dokoupit chleba. A ejhle. Vzadu v chladícím boxu se dole krčí i náš sýrový favorit. Poslední kousek. Vedle se ale válí ještě dva. S vítězným úsměvem si všechny odnášíme k pokladně. 

Nakonec o pár kilometrů dál na útesu objevuje Yveta bystrým zrakem i ten správný obchod i celou "small factory" Queijaria O Morro. Cíl pro další sýrové nákupy na ostrově Faial byl tak zcela pevně stanoven.