středa 5. října 2022

Geocaching Day

Nějak tu letos kešky flákáme. Jasně, není zde žádná možnost na FTF, jako byla tehdá na São Miguel. Dnes podle předpovědi i podle skutečnosti pršelo, tak jsme to jeli trochu napravit. První na řadě byla keš u majáku Vulcão dos Capelinhos. Minule jsme šli těsně kolem ní, ale nekoukali do navigace. Vybraná byla z prostého důvodu - bude to naše nejzápadnější odlovená keš vůbec. 

Pak míříme do Horty na historickou virtuálku u maleb v přístavu plachetnic, založenou už v roce 2003. Prší a my pořád nemůžeme trefit na tu správnou kresbu. Nakonec ji odhadujeme a pokračujeme na blízký kopeček Guia, kde je kladně hodnocena tradička O Respirar de Neptuno. Tedy něco jako Neptunův dech. Nejdříve místo na vysokém útesu vypadá divně, ale pak kromě krabice odhaluje své tajemství. Úzkou štěrbinou ve skále pár desítek metrů hlubokou profukuje vítr odspodu od moře a ozývá se hučení, opravdu jako chrchlavý dech obřího Neptuna. Moc pěkné...

Pak ještě cestou domů zastavujeme u majestátní válcovité skály v moři Castelo Branco, kterou jsme zatím sledovali jen uctivě zdálky a lovíme jednu z místních keší.